Wat is ritmische massage?

Ritmische massage is een massagevorm die vanaf ca. 1920 ontwikkeld is door de artsen Ita Wegman en. Margarethe Hauschka. Deze massagevorm richt zich op het in balans brengen van deze verschillende ritmes van het lichaam, zoals daar bijvoorbeeld zijn: de hartslag, de ademhaling, maar bijvoorbeeld ook het slaapritme of het warmtemechanisme van het lichaam. Door de ritmen van het lichaam met elkaar in balans te brengen wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam gestimuleerd.

Bij ritmische massage wordt gewerkt met zachte, vloeiende bewegingen, die afgestemd worden op de lichaamsvorm van de cliënt. De handen van de masseur maken ritmische bewegingen waarbij het weefsel afwisselend samengebracht en weer vrijgelaten wordt. In tegenstelling tot bij veel andere massagevormen, wordt bij ritmische massage het lichaam niet samengedrukt, maar wordt door het ademende karakter van de bewegingen het lichaam juist uitgenodigd meer ruimte in te nemen.

Ritmische massage is gebaseerd op inzichten vanuit de antroposofie. De antroposofie gaat ervan uit dat een mens uit verschillende wezensdelen bestaat. Voor een goede gezondheid is het erg belangrijk dat deze delen goed met elkaar verbonden en in balans zijn. Bij een onbalans, is er een deel dat te overheersend is t.o.v. een ander deel. Hierdoor ontstaan verstoorde ritmen in het lichaam.

Voor welke klachten?

Ritmische massage kan bij allerlei klachten worden ingezet: o.a. bij bedplassen, problemen met de spijsvertering, slaapproblemen, koude ledematen, hoofdpijn en burn-out.

Sluit Menu